Hellend dak isoleren langs binnen: werkwijze & prijzen

Het voornaamste voordeel van een dak isoleren van binnenuit is het intact houden van de dakbedekking. Wanneer het dak nog in goede staat verkeert kan isolatie aanbrengen van binnen in de woning nog meer voordelen bieden. Hoe een dak langs binnen isoleren precies werkt bij zowel platte daken als hellende daken, welke materialen er mogelijk zijn, en wat de kosten zijn vind je allemaal op deze pagina. Vraag bij BKG dakwerken je gratis offerte aan.

Hellend dak isoleren van binnenuit las dakisolatie

hellend dak langs binnen isoleren

Hellende daken worden normaal gesproken gebouwd op basis van een keperstructuur of een spantenstructuur. Deze houten balken ondersteunen de dakconstructie. Tussen de balken wordt het isolerende materiaal aangebracht. Vanwege de eenvoudige manier waarop glaswol op maat kan worden gesneden is dit een populaire optie bij hellende daken. Wanneer er een raamwerk van hout gemaakt moet worden om de isolatielaag te bevestigen kunnen platen van gips of kunststof worden gebruikt om de isolatielaag verder af te werken.

Plat dak isoleren van binnenuit

plat dak isoleren van binnenuit

Bij een plat dak isoleren van binnenuit wordt dit een “koud dak” genoemd. Hierbij wordt het isolatiemateriaal onder de dakconstructie en dakbedekking aangebracht. Omdat de dakconstructie met deze methode blootgesteld wordt aan grotere temperatuurswisselingen wordt deze methode bij voorkeur niet toegepast vanwege de belasting op het dak. Bij een plat dak isoleren van binnenuit wordt de isolatielaag tussen de balken die onder het dakbeschot liggen aangebracht. Het is in dit geval eveneens mogelijk om een houten raamwerk te maken waarmee de isolerende laag in de juiste positie blijft en een goede afwerking mogelijk maakt.

Laat het door vakmensen, vraag direct offertes aan van onze isolatiespecialist die werkzaam is in jouw regio. Gratis en het verplicht je tot niets!

Het belang van een dampscherm en onderdak

Bij een dak isoleren van binnenuit is alleen het aanbrengen van isolatiemateriaal niet voldoende. Het is van groot belang om het isolerende materiaal voldoende te beschermen tegen vocht, naast de verminderde isolatiewaarde bij vochtig isolatiemateriaal kan het ook schade aan de dakisolatie toebrengen. Met een dampscherm en onderdak kan dit worden voorkomen.

  • Een dampscherm wordt aan de warme kant van de dakisolatie aangebracht met als resultaat dat damp en condensatie vanuit de woning niet in de isolerende laag terecht kan komen. Een dampscherm is een dampdicht materiaal. Er zijn isolatiematerialen die reeds voorzien zijn van een dampscherm, er zijn ook materialen waar je nog een extra dampscherm aan moet brengen. Wanneer er een oud dampscherm aanwezig is bij het aanbrengen van nieuwe dakisolatie zal deze verwijderd moeten worden, of van perforaties moeten worden voorzien. Er mogen geen kieren of naden aanwezig zijn in het dampscherm.
  • Een onderdak wordt onder de dakbedekking geplaatst met als doel te voorkomen dat neerslagwater zoals regen, sneeuw en hagel in de isolatielaag terecht kan komen. Onderdaken hebben dampopen eigenschappen zodat vocht dat zich in de dakisolatie bevindt een weg naar buiten kan vinden. Hoewel moderne woningen meestal voorzien zijn van een onderdak, is dat niet altijd het geval bij oudere huizen. In dat geval is het overigens wel mogelijk om een dak te isoleren van de binnenzijde. De mogelijkheden bij het isoleren zonder onderdak vind je in dit artikel.
dak isoleren van binnenuit

Wat kost een dak isoleren van binnenuit?

Er zijn diverse factoren die de totaalprijs bepalen zoals:

  • De totale oppervlakte dat geïsoleerd moet worden.
  • Het type isolatiemateriaal dat aangebracht wordt.
  • De bereikbaarheid van het dak en de complexiteit van de werkzaamheden.

Prijzen voor een hellend dak isoleren van binnenuit beginnen bij 20 euro per vierkante meter, voor een plat dak isoleren aan de binnenkant starten de prijzen bij pakweg 30 euro per vierkante meter. Deze prijzen zijn exclusief de afwerkingslaag.

Voor een specifieke prijsindicatie kun je via onze handige offerte pagina snel en gratis meerdere offertes aanvragen van dakwerkers in de regio. Dat maakt prijzen vergelijken heel eenvoudig, en het verplicht je tot niets.

Materiaalkeuze bij een dak isoleren van binnenuit

Rotswol of glaswol

Dit zijn de zogenaamde minerale wol soorten, om de juiste isolatiewaarde te behalen zal er een redelijke dikke laag rotswol of glaswol aangebracht moeten worden. Naast de goede thermische isolatie eigenschappen beschikken deze materialen ook over een uitstekende akoestische isolatie. Ook hier is muurisolatie mogelijk.

Rotswol of glaswol isolatie voordelen

  • Rotswol wordt gemaakt uit vulkanisch gesteente.
  • Glaswol wordt gemaakt uit hergebruikt glas in combinatie met andere materialen zoals zand, soda en mergel.
  • Naast thermische isolatie bieden ze ook akoestische isolatie.
  • De materialen zijn brandwerend wat de veiligheid verhoogt.
  • Standaard zijn minerale wol soorten geschikt voor hellende daken maar er zijn ook types die geschikt zijn voor platte daken.

Dakisolatieplaten

Deze platen zijn verkrijgbaar in meerdere materialen waaronder PUR, PIR, XPS en EPS. Om een gelijkwaardige Rd-Waarde zoals bij minerale wol te behalen kunnen dakisolatieplaten doorgaans aanzienlijk dunner zijn. Er zijn isolatieplaten verkrijgbaar waar een dampscherm al in aanwezig is, dat versnelt het proces van installatie.
Ontdek hier meer over dakisolatieplaten.

  • Dakisolatieplaten zijn dunner dan isolatiemateriaal op rol.
  • Ze zijn eenvoudig te installeren en in diverse maten leverbaar.
  • De platen bieden ook een uitstekende akoestische isolatie.
  • Er zijn verschillende materialen leverbaar waaronder PUR, PIR, XPS en EPS.

PUR schuim

Door PUR schuim te spuiten kun je in korte tijd een dak isoleren van binnenkant . Een voordeel van vloeibaar schuim is de optimale dichting van kieren. Bij PUR schuim is het niet nodig om een dampscherm te plaatsen.
Ontdek hier meer over PUR-schuim.

  • PUR in vloeibare vorm is snel en eenvoudig aan te brengen.
  • Het schuim zal niet krimpen of verzakken.
  • Uitharding verloopt snel, binnen één dag kan er op gelopen worden.
  • PUR schuim bevat geen schadelijke stoffen voor mens en milieu.

Milieuvriendelijke mogelijkheden

Naast bovenstaande opties komen er ook steeds meer milieuvriendelijke alternatieve mogelijkheden op de markt zoals houtwol en papiervlokken.
Ontdek hier meer over de milieuvriendelijke isolatiematerialen voor het dak.

  • Papiervlokken worden gemaakt uit hergebruikte kranten.
  • Houtwol wordt gemaakt uit Noord-Europees sparrenhout.
  • De kosten liggen relatief laag.
  • Het is een brandvertragend isolatiemateriaal.
  • De vochtregulatie is uitstekend.

Isolatie zoldervloer

Wanneer een zolder niet gebruikt wordt als woon- of leefruimte, en de zolder niet verwarmd wordt, is het mogelijk om de zoldervloer te isoleren. Zo wordt het volume van de woning kleiner met als resultaat een meer efficiënt energieverbruik.
Meer info over het isoleren van zoldervloeren vind je in dit artikel.

Vergelijk de prijzen van dakwerkers in de regio en vul nu het offerte formulier in op deze pagina. Het kost geen moeite, het kost geen geld en het verplicht je tot niets!

dak langs binnen isoleren