Cellulose-isolatie voor dak en zoldervloer
Cellulose kennen we ook wel onder een andere, meer bekende naam; papier. Naast het schrijven van brieven en het lezen van boeken is dit materiaal ook geschikt voor dakisolatie. Door krantenpapier te versnipperen en te bewerken kan er cellulose isolatie van gemaakt worden, die naast thermische isolatie ook uitstekende eigenschappen biedt op het gebied van akoestische isolatie. De kleine vlokken worden via een blaasmethode aangebracht waarmee ze alle naden en kieren zullen dichten. Cellulose isolatie is ook betrekkelijk snel een eenvoudig aan te brengen. Hoe isolatie met papiervlokken werkt en wat de kosten zijn lees je op deze pagina.
Snel weten wat de kosten zijn voor het spuiten van cellulose isolatie in de woning? Vraag dan direct een aantal offertes aan bij BKG dakwerken via onze eenvoudige en gratis te gebruiken offerte pagina.
Wat is cellulose isolatie?
Kranten worden gemaakt van houtvezels, papiervlokken voor isolatie worden gemaakt uit oude kranten. Het papier wordt op professionele wijze versnipperd en vervolgens met minerale boorzouten vermengd. Door dit proces zullen de papiervlokken bestendig gemaakt worden tegen schimmels, rotten en ongedierte. Daarnaast wordt het papier ook brandwerend gemaakt. Bij deze productie wordt er niet alleen rekening gehouden met de ecologische aspecten van cellulose isolatie maar ook met de kwaliteit en veiligheid van dit product.
Milieuvriendelijk isoleren
De vlokken zijn volledig vrij van gevaarlijke stoffen. Bij andere, traditionele soorten isolatiemateriaal is het mogelijk dat je luchtwegproblemen ervaart of irritaties aan de huid en ogen. Met cellulose isolatie zijn dit soort problemen niet aan de orde. De vlokken worden door specialisten ingespoten, alle vormen van open ruimtes worden hierbij gelijkmatig gevuld tot aan de laatste kieren toe.
Wat kost cellulose isolatie?
Heel algemeen gesteld liggen de gemiddelde kosten voor cellulose isolatie tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter. Maar de totale kosten zijn sterk afhankelijk van de arbeidskosten en een dampremmende laag. Wanneer je een dikkere isolatielaag aanbrengt dan 18 centimeter zullen papiervlokken er heel gunstig uitkomen in vergelijking met andere isolatiematerialen.
Waarom kiezen voor cellulose isolatie?
Er zijn een aantal interessante voordelen bij isoleren met papiervlokken, hier zijn de voornaamste voordelen:
- Bij veel traditionele vormen van dakisolatie zal vocht een verminderde isolatiewaarde ten gevolg hebben, papiervlokken kunnen wel een geringe hoeveelheid vocht opnemen zonder invloed op de energiewaarde. De vocht die in de papiervlokken trekt zal later weer op gelijkmatige wijze worden afgegeven aan de omgeving. Zo kun je prettiger en gezonder wonen, met name in woningen met goede luchtcirculatie en ventilatie is dit een aantrekkelijk voordeel.
- Bij zolderisolatie is het prettig wanneer deze ruimte niet te veel opwarmt in de zomer, zeker wanneer de zolder ook als woonruimte gebruikt wordt. Cellulose isolatie heeft zonwerende eigenschappen wat betekent dat de zolderruimte ook in een warme zomer met veel zon koeler zal blijven dan een dak met een andere vorm van dakisolatie.
- Normaal gesproken is papier uiterst brandbaar, daarmee lijkt papiervlokken voor isolatie een aparte en gevaarlijke keuze. Toch is dit niet het geval, dat komt omdat het papier behandeld wordt met boorzouten wat de vlokken brandwerende eigenschappen geeft. Daarmee voldoet cellulose isolatie aan alle wettelijke eisen, de brandwerende eigenschappen zijn net zo goed of zelfs beter als isolatie met glaswol.
- Naast de thermische isolatiewaarde mag de akoestische demping van papiervlokken ook zeker genoemd worden. Geluid van binnen naar buiten en van buiten naar binnen wordt op effectieve wijze gedempt dankzij het grote oppervlak van alle vlokken tezamen.
- De kleine papiervlokken kunnen doordringen in alle naden en kieren van de ruimte, dit betekent dat er snel een compleet afsluitende isolatie gespoten kan worden. Zeker in ruimtes met veel hoeken en kieren biedt dit voordeel.
- Er wordt steeds vaker gekozen voor milieuvriendelijke oplossingen in en rond de woning. Dat is goed voor mens en milieu. Cellulose isolatie is een ecologisch verantwoord product omdat het gemaakt wordt uit hergebruikt krantenpapier, de grondstof is op zich ook hernieuwbaar. Het gehele proces van fabricage tot aan de plaatsing is zeer duurzaam en milieuvriendelijk.
Zijn er ook nadelen aan cellulose isolatie?
Er is eigenlijk één noemenswaardig nadeel aan het gebruik van papiervlokken en dat is het gebrek aan eigen draagvermogen. De vlokken hebben altijd een gesloten of halfopen constructie nodig om gespoten te worden. Wanneer er bijvoorbeeld glaswol gebruikt wordt kan dit isolatiemateriaal tussen de kepers geplaatst worden.
Speel op zeker en vraag geheel gratis en vrijblijvend offertes aan voor cellulose isolatie bij specialisten in de regio via onze eenvoudige en snelle offerte pagina.