Papiervlokken dakisolatie
Na het lezen van de krant kan al dit papier een compleet nieuw leven krijgen, bijvoorbeeld bij een dak isoleren. Door het krantenpapier te recycleren kan er papiervlokken dakisolatie van gemaakt worden, daarmee is het een milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Naast het ecologisch verantwoorde voordeel zijn er nog andere voordelen bij papiervlokken dakisolatie. Meer informatie over isoleren met papiervlokken en de kosten kun je lezen op deze pagina.
Milieuvriendelijk isoleren maar niet teveel betalen? Vraag geheel vrijblijvend offertes aan van ervaren dakwerkers in de omgeving en vergelijk de prijzen via onze handige offerte pagina.
Hoe wordt papiervlokken dakisolatie gemaakt?
Oude kranten worden op een specifieke wijze versnipperd, er worden boorzouten toegevoegd aan deze papiersnippers. Daarmee worden schimmeldodende en brandwerende eigenschappen aan het materiaal toegevoegd. Door de bewerking van de papiersnippers zal de structuur zichtbaar veranderen met als resultaat een papiervlokken dakisolatie die lijkt op watten of vilt. Deze open structuur zorgt ervoor dat het natuurlijke isolatiemateriaal veel lucht kan vasthouden met als resultaat een uitstekende isolatiewaarde.
Voordelen van papiervlokken dakisolatie
Er zijn vele soorten isolatiematerialen met ieder hun eigen kenmerken. Op basis van de omstandigheden en persoonlijke wensen kan op basis van alle voordelen en nadelen de beste keuze worden gemaakt. Dit zijn de voornaamste voordelen van papiervlokken dakisolatie:
- De kosten voor ecologisch verantwoord isoleren ligt lager dan bij vergelijkbare milieuvriendelijke oplossingen.
- De isolatiewaarde is vergelijkbaar met andere, minder milieuvriendelijke methodes met een Lambda waarde van 0,040 W/m K.
- Het materiaal is zeer brandvertragend waarmee je de woning veiliger zult maken.
- Naast thermische isolatie biedt dit isolatiemateriaal ook een goede akoestische demping waarmee geluid van het dak minder doordringt in de woning.
- Omdat er boorzouten toegevoegd zijn aan de papiersnippers is de papiervlokken dakisolatie bestand tegen schimmelvorming en ongedierte.
- Omdat de vlokken compact zijn zullen ze tijdens het aanbrengen vormen naar de locatie en mogelijke obstakels zoals balken en leidingen voor een isolatie zonder naden of kieren.
- Ook wanneer het isolerende materiaal wat vocht op zal nemen heeft dit geen beperkend effect op de isolatiewaarde. Omdat papiervlokken dakisolatie ademt zal het na verloop van tijd het vocht weer langzaam afgeven.
Nadelen van papiervlokken dakisolatie
Er bestaat geen isolatiemateriaal dat geheel perfect is, dat geldt ook voor isoleren met papiervlokken. Dit is het voornaamste nadeel van papiervlokken dakisolatie:
- De vlokken worden ingeblazen en hebben van zichzelf geen dragend vermogen. Dat betekent dat er altijd een gesloten of halfopen ruimte vereist is om de vlokken in te blazen. Dit is niet het geval bij bijvoorbeeld rotswol of glaswol die eenvoudiger aan te brengen zijn.
Papier kan toch brandvertragend zijn
Een veelgehoorde reden om niet te kiezen voor isolatie op basis van papier is de brandveiligheid, toch is deze vrees geheel ongegrond. De vlokken zijn weliswaar gemaakt van papier, maar de cellulose wordt behandeld met boorzouten wat papiervlokken dakisolatie zeer brandwerende eigenschappen geeft. In praktijk is de brandvertraging zelfs beter dan bij het gebruik van rotswol of glaswol. Papiervlokken dakisolatie is dus een zeer veilig isolatiemateriaal om te gebruiken.
Milieuvriendelijke dakisolatie op basis van krantenpapier
De vlokken die voorkomen uit het productieproces bestaan grotendeels uit cellulose, een natuurlijk materiaal. Bij andere isolatiematerialen zoals anorganische wol soorten bestaat er de kans op irritaties aan de luchtwegen, ogen of de huid, dit is niet het geval bij papiervlokken dakisolatie. De stof van het papier die vrij kan komen bij het aanbrengen is niet gevaarlijk.
De vlokken zijn echt een resultaat van hergebruik, oude kranten worden versnipperd en behandeld voor deze nieuwe bestemming. De boorzouten die bij het productieproces gebruikt worden zijn minerale grondstoffen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Door hergebruik van bestaande (en hernieuwbare) materialen en het ecologisch verantwoorde productieproces is papiervlokken dakisolatie wellicht de meest milieuvriendelijke wijze van dakisolatie.
Wat kosten papiervlokken dakisolatie?
In vergelijking met andere soorten isolatiemateriaal is het spuiten van vlokken een kosteneffectieve oplossing. De gemiddelde kosten bedragen 20 tot 35 euro per vierkante meter. Niet alleen kan een professioneel isolatiebedrijf deze isolatiewerken optimaal uitvoeren, je komt dan ook in aanmerking voor diverse belastingvoordelen en premies die niet beschikbaar zijn wanneer je zelf aan de slag gaat. Omdat niet alle aanbieders dezelfde tarieven hanteren is het altijd een goed idee om meerdere offertes aan te vragen alvorens een aannemer te kiezen.
Vraag direct meerdere offertes aan van isolatie specialisten in de buurt en vergelijk de prijzen op je gemak. De aanvraag gaat snel en eenvoudig via onze gratis én vrijblijvende offerte pagina.