PIR-dakisolatie

PIR staat voor polyisocyanuraat, een kunststof dat gebruikt wordt als isolatiemateriaal. Hoewel PIR dakisolatie enige tijd minder populair was voor daken isoleren, is er een nieuwe en betere versie op de markt gekomen met een isolatiewaarde die zelfs XPS en PUR weet te overtreffen. Daarmee is PIR dakisolatie weer een uitstekende methode om een dak te isoleren. Op deze pagina bespreken we de voordelen, nadelen en prijzen voor PIR isolatieplaten.

Dak laten isoleren? Maak gebruik van onze gratis en vrijblijvende offerte service en ontvang snel meerdere offertes van professionele dakwerkers in de buurt per mail.

Wat is PIR dakisolatie?

Polyisocyanuraat is een type kunststof dat specifiek werd ontworpen als isolatiemateriaal. Het wordt gebruikt in de vorm van isolatieplaten. Dit zijn harde platen met een hoge dichtheid. Omdat PIR dakisolatie zo sterk is kan er op gelopen worden. Je kunt de isolatieplaten gebruiken op hellende daken, platte daken, in de muren, de spouw en ook als vloerisolatie. Met name bij hellende daken zijn PIR isolatieplaten eenvoudig te installeren, ze worden aangebracht onder de spanten of de houten constructie. Het is overigens niet aan te raden om de platen tussen de spanten te plaatsen omdat er dan veel op maat gezaagd moet worden. Omdat samenpersen niet mogelijk is met deze isolatieplaten kunnen naden en kieren gevuld worden met schuim.

Isolatiewaarde PIR dakisolatie

De isolatiewaarde van PIR platen is uitstekend te noemen met waardes die liggen tussen 0,023 en 0,026 W/Mk. In vergelijking met andere populaire isolatiematerialen zoals rotswol en glaswol die beide een isolatiewaarde van 0,040 W/Mk bezitten, liggen de prestaties dus 1,7 maal hoger. In praktijk betekent dat minder verlies van ruimte omdat de platen dunner kunnen zijn met dezelfde isolatiewaarde. Zeker in lage en kleine ruimtes kan dit voordelig zijn.

PIR zoldervloer isolatie

Voordelen van PIR isolatieplaten

Er zijn vele soorten isolatiematerialen voor daken, er is helaas geen enkel materiaal dat in iedere situatie de beste oplossing biedt. Daarom is het verstandig om altijd de voordelen en nadelen te bepalen alvorens een woning te isoleren. Dit zijn de voornaamste voordelen van PIR isolatieplaten:

  • Omdat PIR nagenoeg geen vocht zal opnemen is er geen extra dampscherm vereist. Het is daarbij wel een voorwaarde dat de naden goed afgedicht worden met isolatietape. Er zijn PIR platen verkrijgbaar die reeds voorzien zijn van een laag aluminiumfolie. Doordat hier reeds in de fabriek een tand en groef vorm in aangebracht wordt is plaatsing en dichting een stuk eenvoudiger.
  • Wanneer PIR dakisolatie wordt toegepast op een plat dak die voorzien is van EPDM of roofing zijn er isolatieplaten verkrijgbaar die zijn voorzien van een laag bitumen. Deze platen kunnen op het platte dak worden geplaatst onder de roofing.
  • In tegenstelling tot een populair isolatiemateriaal zoals glaswol is er geen gevaar voor irritaties op de huid of in de ogen. Polyisocyanuraat laat zich ook goed zagen of snijden zonder gevaar voor de gezondheid en omgeving.
  • De brandvertragende eigenschappen van PIR dakisolatie zijn zeer goed, daarmee is het ook een isolatiemateriaal dat de veiligheid in de woning kan verbeteren.

Nadelen van PIR isolatieplaten

Hoewel de kwaliteit van PIR dakisolatie een stuk is verbeterd, moeten we voor de volledigheid ook deze mogelijke nadelen noemen:

  • Omdat de platen erg stijf en sterk zijn kunnen ze niet worden samengedrukt. De platen moeten daarom exact op maat worden gesneden om goed aan te sluiten in alle hoeken van de ruimte.
  • Wat betreft de impact op het milieu ligt polyisocyanuraat in de middenmoot als we dit vergelijken met andere isolatiematerialen. PUR is nog aanzienlijk schadelijker, maar rotswol en papiervlokken hebben minder impact op het milieu. Dit komt vooral omdat PIR dakisolatie niet biologisch afbreekbaar is.

PIR dakisolatie als vloerisolatie

Er zijn polyisocyanuraat platen leverbaar die voorzien zijn van OSB, laminaat of parketvloer. De isolatieplaten kunnen middels een tand en groef ontwerp op de zoldervloer geplaatst worden voor een ruimte met vloerisolatie en direct ook vloerbedekking.

Kosten PIR dakisolatie

De kosten voor PIR isolatieplaten liggen rond de 25 euro per vierkante meter voor platen met een dikte van 6 centimeter. PIR platen van 8 centimeter dik kosten ongeveer 30 euro per vierkante meter.

Vergelijk offertes van isolatie specialisten in de regio en bekijk hoeveel je kunt besparen. Ga naar onze offerte pagina en vul het formulier direct in.

pir dakisolatie