Dampscherm plat dak

Er zijn twee types plat dak; een warm dak of een koud dak. Wanneer men een dampscherm op een plat dak wil aanbrengen zal de positie verschillend zijn voor warme daken (isolatie en dampscherm aan de buitenzijde) en koude daken (isolatie en dampscherm aan de binnenzijde). Naast het belang van een dampscherm mag ook de plaatsing niet onderschat worden. Hoewel de meeste daken tegenwoordig warme daken zijn met de isolatie aan de buitenzijde, zijn er ook nog volop koude daken die van binnenuit geïsoleerd worden. Voor de juiste aanpak met een dampscherm voor een plat dak geven we op deze pagina wat meer informatie.

Laat de dakisolatie uitvoeren door een specialist. Vergelijk prijzen en diensten via onze gratis en vrijblijvende offerte pagina bij BKG dakwerken.

Dampscherm bij platte daken

Dampscherm plat dak warme daken

Bij warme platte daken wordt het dampscherm onder het isolatiemateriaal gelegd bij het isoleren van een plat dak. Hiermee wordt opstijgende condensatie vanuit de woning tegengehouden zodat deze niet in de isolatielaag kan trekken. Bij een vochtige isolatielaag zal dit de isolerende werking van het dak negatief beïnvloeden, daarnaast kan de levensduur door rotting en andere vormen van schade aanzienlijk verkort worden.

Een dampscherm plat dak bij warme daken wordt als volgt opgebouwd (van onderen naar boven):

 1. Het plafond
 2. De laag balken
 3. Het dakbeschot
 4. Het dampscherm
 5. Het isolatiemateriaal
 6. De dakbedekking
dampscherm warm plat dak

Dampscherm plat dak koude daken

Bij koude platte daken zal het dampscherm binnen in de woning aangebracht worden, onder het isolatiemateriaal en boven het plafond. Dit dampscherm biedt bescherming tegen opstijgend vocht en condensatie vanuit de onderliggende ruimte en bevordert de luchtdichtheid. Het dampscherm moet vakkundig en zonder naden of kieren aangebracht worden zonder boorgaten, leidingen of ander perforaties in het materiaal. Let er ook op dat er een naadloze aansluiting bij de wanden is.

Een dampscherm plat dak bij warme daken wordt als volgt opgebouwd (van onderen naar boven):

 1. Het plafond
 2. Het dampscherm
 3. Het isolatiemateriaal
 4. De laag balken
 5. Het dakbeschot
 6. De dakbedekking
Dampscherm plat dak isoleren

Dampscherm plat dak materialen

De meeste dampschermen voor platte daken worden vervaardigd uit polyethyleen. Dit kosten voor dit type kunststof liggen relatief laag, het is een sterk materiaal met een lange levensduur. Daarnaast kun je ook kiezen voor OSB-3 houtvezelplaten. Deze platen zijn voorzien van een speciale coating met een dampremmende werking. Wanneer het dampscherm geïnstalleerd wordt is het van groot belang dat de integriteit van het scherm nergens beïnvloed wordt door aanwezigheid van scheuren of gaten. Zo moet je geen gaten boren om elektriciteitskabels door te voeren of andere bekabeling of buizen. De aansluiting met andere elementen van de bouw moet luchtdicht afgewerkt worden. Met name bij een koud dak wordt hier te vaak onvoldoende rekening mee gehouden, zo ontstaan er luchtlekken in de constructie wat leidt tot een ophoping van vocht in het dak met alle gevolgen van dien.

Dampscherm plat dak met bitumen

Wanneer een plat dak toe is aan renovatie is het mogelijk dat de aanwezige laag bitumen ofwel roofing geschikt is om as dampscherm te gebruiken. Hierbij is het van belang dat de kwaliteit van de roofing in acceptabele staat verkeert. De laag bitumen moet nog steeds goed afsluiten om gebruikt te worden als dampscherm. Wanneer er oneffenheden zijn zoals blazen in de roofing kunnen deze gerepareerd worden, de waterkerende functionaliteit van de dakbedekking is niet meer van toepassing. Door bestaande dakbedekking opnieuw te gebruiken als dampscherm voor een plat dak kunnen materiaalkosten en installatiekosten bespaard worden. Informeer naar mogelijkheden bij de specialist.

Dampwerende werking dampscherm plat dak

Vraag direct offertes aan van isolatie specialisten in de regio door het offerte formulier op deze pagina in te vullen. Binnen enkele minuten kun je de aanvraag indienen, binnen enkele dagen ontvang je gratis én vrijblijvend meerdere offertes in de mailbox.