Zoldervloer isoleren: Soorten zoldervloer isolatie en prijs

Normaal gesproken wordt dakisolatie via de buitenzijde van de woning aangebracht, toch is dat niet altijd mogelijk of praktisch. Wanneer je een zolder hebt die niet gebruikt wordt als woonruimte kun je ook de zoldervloer isoleren. Deze vorm van isolatie kan snel worden uitgevoerd, het is een betaalbare isolatiemethode en er wordt geen energie verspild aan een ruimte die niet verwarmd hoeft te worden. Daar komt nog bij dat voor een zoldervloer isoleren dezelfde subsidies en premies van toepassing zijn waar je bij dakisolatie ook recht op hebt.

Op zoek naar een bedrijf om de zoldervloer te isoleren? Vraag dan via onze offerte pagina direct prijzen op van dakwerkers in de omgeving, geheel gratis en zonder verplichtingen.

Hoe kun je een zoldervloer isoleren?

Er zijn verschillende manieren om de vloer van de zolder te isoleren, als eerste moet je uitgaan van de constructie die reeds aanwezig is. Wanneer de vloer is opgebouwd uit houten kepers is de meest voor de hand liggende keuze isolatiedekens aan te brengen van rotswol of glaswol. Deze dekens kunnen tussen de kepers geplaatst worden. Wanneer de zolder voorzien is van een betonnen vloer kunnen isolatieplaten uitkomst bieden. Deze platen zijn drukvast zodat ze belopen kunnen worden, daarnaast nemen ze aanzienlijk minder ruimte in. De keuze voor het isolatiemateriaal bij een zoldervloer isoleren is ook afhankelijk van het gebruik, wanneer de zolder niet begaanbaar hoeft te zijn kan de isolatielaag los op de vloer geplaatst worden.

Welke materialen zijn geschikt voor een zoldervloer isoleren?

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor isolatie van de zoldervloer, dit zijn de meest voorkomende materialen:

Glaswol

glaswol zoldervloer

Dit is een minerale wol die eenvoudig is om te plaatsen, goedkoper dan alternatieve isolatiematerialen en eenvoudig op maat te maken is. Dat maakt glaswol vloerisolatie tot één van de meest toegepaste isolatiematerialen. Het is wel nodig om de glaswol vloerisolatie af te werken als je ook gebruik wilt maken van de zolder. Dit kan worden opgelost door OSB platen te plaatsen. Lees hier meer over glaswol isolatie voor de zoldervloer.

Rotswol

rotswol zoldervloer

Ook rotswol is een minerale wol soort dat voortkomt uit vulkanisch gesteente. Een voordeel van rotswol vloerisolatie is de akoestische demping, naast thermische isolatie wordt ook geluid vanaf het dak gedempt. Rotswol vloerisolatie is leverbaar in diverse soorten dikte en lengte. Het aanbrengen van rotswol komt overeen met glaswol, ook dit materiaal is niet geschikt om op te lopen. Door glaswol vloerisolatie af te dekken met een beschermende laag voorkom je aantasting door ongedierte. Lees hier meer over de eigenschappen van rotswol bij een plat dak.

Isolatieplaten

isolatieplaten zoldervloeren

Als de zolder gebruikt wordt als functionele ruimte waar op gelopen wordt, zijn isolatieplaten de logische keuze. Bij deze vorm van een zoldervloer isoleren kun je nog steeds over de vloer lopen omdat isolatieplaten drukvast zijn. Daarnaast beschikken isolatieplaten over een hoge isolatiewaarde wat betekent dat de platen aanzienlijk dunner mogen zijn dan bij de isolatiedekens. Dit kan kostbare ruimte besparen. De meeste isolatieplaten die in de handel verkrijgbaar zijn kunnen belopen worden, het plaatsen van een extra vloerbedekking is vaak niet nodig. Alle soorten isolatieplaten met hun eigenschappen vind je hier terug.

Glaswol spuiten

supafil zolder

De grootste kostenpost bij een zoldervloer isoleren is niet het materiaal, maar de kosten voor arbeid. Daarom zoeken professionals naar oplossingen om snel een zolder te isoleren, zoals met glaswol in spuitvorm. Deze vorm van glaswol kan gespoten worden waarmee er direct een volledige dichting gerealiseerd wordt zonder naden en kieren. Onder normale condities kan glaswol in enkele uren gespoten worden, waarbij je zelf kunt bepalen welke dikte de laag zal zijn.

PUR spuiten

pur spuitisolatie zoldervloer

Een andere snelle manier van zoldervloerisolatie is PUR spuiten. Wanneer een zolder een complexe constructie heeft met bijvoorbeeld een groot aantal spanten of veel hoeken in de ruimte, is PUR spuiten een praktische oplossing waarmee je snel een zolder kunt isoleren. Naast de uitstekende vulling van de kleinste kieren kan er na uitharding op de zoldervloerisolatie worden gelopen. PUR is alleen niet het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal. Lees hier meer over PUR spuitisolatie

dampscherm zoldervloer isoleren

Dampscherm bij zoldervloerisolatie

Als we uitgaan van een zolder die niet verwarmd wordt, zal er aan de warme zijde van de isolatielaag een dampscherm geplaatst moeten worden. Een dampscherm is een scherm dat luchtdicht is waarmee condensatie van de warme lucht vanuit de woning wordt voorkomen. Wanneer er bij de zoldervloer isoleren geen dampscherm geplaatst wordt zal deze lucht in het isolatiemateriaal doordringen wat een negatief effect heeft op de isolatiewaarde. Daarnaast kan optrekkend vocht ook de levensduur van de zoldervloer constructie aantasten. De kosten voor een dampscherm aanbrengen zijn relatief laag met ongeveer vijf euro per vierkante meter. Ook het dampscherm komt in aanmerking voor premie bij isolatie van de zolder.

zoldervloer isolatie

Wat kost een zoldervloer isoleren?

Er zijn een behoorlijk aantal factoren die van toepassing zijn bij het bepalen van de totaalprijs voor zoldervloerisolatie zoals de oppervlakte van de zolder, de constructie van de ruimte en de isolatiewaarde die gewenst is. Wanneer we uitgaan van een gemiddelde zolder met een vloeroppervlak tussen de vijftig en honderd vierkante meter zal de prijs gemiddeld uitkomen op €35,- per vierkante meter inclusief BTW.

Gratis en vrijblijvend offertes opvragen voor zoldervloerisolatie? Ga dan naar ons offerte formulier op deze pagina en vul jouw gegevens in.

Premies en subsidies voor zoldervloerisolatie

Een zolder wordt lang niet altijd gebruikt als woonruimte, bij andere soorten gebruik is het mogelijk dat je bij een zoldervloer isoleren in aanmerking komt voor diverse premies en subsidies die ook van toepassing zijn op dakisolatie. Een voorwaarde is wel vaak dat de isolatiewerken worden uitgevoerd door een erkend bedrijf. Voor het jaar 2018 geldt een premie van zes euro per m² bij het aanbrengen van zoldervloerisolatie door een professional. Daarbij wordt er een minimale isolatiewaarde gehanteerd van 4,5 m² K/W. Wanneer je zelf de isolatie uitvoert zul je slechts de helft van dit bedrag ontvangen. Een overzicht van alle premies en subsidies vind je terug op deze pagina.

Zelf zoldervloer isoleren

Afhankelijk van de zolder is het relatief eenvoudig om zelf de vloer van isolatiemateriaal te voorzien. Omdat de premies en kortingen bij professionele zoldervloerisolatie vaak hoger liggen vallen de totale kosten bij uitbesteden doorgaans mee. Daarnaast weet je zeker dat de zolder optimaal geïsoleerd wordt, de energiebesparing zal jaarlijks weer voordeel bieden op de stookkosten. Omdat de tarieven per aanbieder flink kunnen verschillen hebben we een offerte pagina ingericht waarmee je in slechts enkele minuten meerdere offertes van professionele isolatiespecialisten kunt aanvragen. Deze service is gratis en verplicht je tot niets!