Isolatieplaten voor het dak: soorten, prijzen & plaatsing
Isolatieplaten en isolatierollen zijn twee methodes om een dak te isoleren. Het voornaamste voordeel van isolatierollen is de flexibiliteit van het materiaal wat het installeren relatief eenvoudig maakt. Daar staat tegenover dat isolatieplaten voor het dak niet zo dik hoeven te zijn om dezelfde isolatiewaarde te behalen. Op deze pagina bekijken we de voordelen, nadelen, mogelijkheden en prijzen van isolatieplaten voor het dak.
Direct offertes opvragen voor installatie van isolatieplaten? Ga dan naar onze offerte pagina van BKG en vraag gratis meerdere offertes aan voor dakisolatie.
Isolatieplaten dak in verschillende materialen verkrijgbaar
Niet alle dakisolatieplaten zijn hetzelfde, zo is er een keuze in diverse materialen met afwijkende isolatiewaarden maar ook in verschillende prijsklassen. Het is vaak de afweging van kosten op voorhand en de besparing op termijn. Hier zijn de vier meest populaire soorten isolatieplaten voor het dak met de voornaamste kenmerken en prijzen:
- EPS biedt een redelijke tot goede isolatie. Bij een dikte van 15 cm is de gemiddelde prijs vanaf 15 euro per vierkante meter.
- XPS biedt een goede tot zeer goede isolatie. Bij een dikte van 14 cm is de gemiddelde prijs vanaf 19 euro per vierkante meter.
- PUR biedt een zeer goede isolatie. Bij een dikte van 15 cm is de gemiddelde prijs vanaf 20 euro per vierkante meter.
- PIR biedt een zeer goede tot uitmuntende isolatie. Bij een dikte van 15 cm is de gemiddelde prijs vanaf 25 euro per vierkante meter.
Dit zijn de prijzen voor alleen de dakisolatieplaten, de kosten voor het installeren kunnen verschillen op basis van oppervlakte, type woning en de individuele situatie. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via onze offerte pagina.
Isolatieplaten dak premie
De diktes die hierboven vermeldt zijn zullen normaal gesproken voldoen aan de minimale isolatiewaarde van 4,5 m² K/W die de netbeheerder stelt voor het toekennen van een isolatie premie. Dikkere dakisolatie heeft altijd de voorkeur vanwege de besparing op energiekosten.
EPS isolatieplaten dak: EPS wordt vervaardigd uit polystyreen dat uitgezet is, we kennen dit materiaal ook als piepschuim. EPS -platen zijn een zeer licht materiaal wat voordeel geeft bij installatie. Naast vochtbestendigheid kan er meestal ook op gelopen worden.
XPS isolatieplaten dak: XPS wordt vervaardigd uit polystyreen dat uitgetrokken is. Hoewel de voornaamste kenmerken overeenkomen met EPS dakisolatieplaten is de isolatiewaarde iets beter.
PUR isolatieplaten dak: PUR staat voor polyurethaan, een type dakisolatie met een uitstekende isolatiewaarde. Dit betekent dat de minimale dikte gering is. Mochten er bij de installatie van deze platen kieren ontstaan, kunnen deze worden gevuld met PUR schuim. Wanneer isolatie met platen niet tot de mogelijkheden behoort is het ook mogelijk om het dak te isoleren met gespoten PUR schuim.
Ontdek hier meer over het isoleren van daken met PUR.
PIR isolatieplaten dak: PIR staat voor polyisocyanuraat, een variatie op PUR met betere brandwerende eigenschappen. De isolatiewaarde van PIR is iets beter dan bij PUR platen. Dit betekent dat de minimale dikte van PIR dakisolatieplaten nog minder mag zijn.
Ontdek hier meer over PIR dakisolatie.
De juiste dikte van isolatieplaten voor het dak bepalen
Er zijn verschillende factoren van toepassing bij het bepalen van de juiste dikte van dakisolatieplaten. Uiteraard zal de beschikbare ruimte een factor zijn. Wanneer je kiest voor dakisolatieplaten met een betere isolatiewaarde, kan de plaat dunner zijn wat ruimte bespaart. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de R-waarde, meestal ligt deze op 4,5 m² K/W. Dit is de minimum waarde die de netbeheerder stelt voor de isolatiepremie, een betere waarde mag uiteraard ook. Voor meer informatie over de isolatiewaarde en advies in de persoonlijke situatie kun je het beste contact opnemen met een specialist in dakisolatie. Zo kun je weloverwogen een keuze maken voor de juiste isolatieplaten. Meer tips voor het bepalen van de dikte van de isolatieplaten voor je dak ontdek je in dit artikel.
Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan voor dakisolatie door specialisten in de regio via onze handige offerte pagina.
De bedragen en voorwaarden voor de premies voor dakisolatie kan je vinden in dit artikel.
Wat kosten isolatieplaten voor het dak?
Er zijn meerdere aspecten die een rol spelen bij de totaalprijs voor dakisolatie waaronder:
- De oppervlakte die voorzien moet worden van isolatie.
- Of het een hellend dak of een plat dak betreft.
- Het materiaal dat gebruikt zal worden om het dak te isoleren.
- De manier van plaatsen; van binnen of van buiten.
- Naast dakisolatie is vloerisolatie ook een optie in een aantal gevallen.
Prijsvoorbeelden:
- Bij een hellend dak isoleren met dakisolatieplaten aan de binnenkant starten de prijzen bij 25 euro per vierkante meter.
- Bij de huidige dakbedekking verwijderen, vervolgens de dakisolatieplaten aan de buitenzijde aanbrengen en daarna nieuwe dakbedekking te laten installeren zullen de kosten starten bij 75 euro per vierkante meter.
- De kosten voor een zoldervloer isoleren met isolatieplaten door een isolatiespecialist starten bij 30 euro per vierkante meter.
Voor de beste én meest voordelige optie kun je het beste contact opnemen met een regionale isolatiespecialist. Die kan aan de hand van specifieke wensen en eisen de juiste wijze van handelen bepalen. Daarnaast kan het inschakelen van een professioneel bedrijf ook nog financieel voordeel bieden. Zo wordt er slechts 6 procent BTW geteld voor de materiaalkosten in plaats van de 21 procent BTW wanneer je de werkzaamheden zelf uitvoert. Er zijn diverse voorwaarden gesteld aan subsidies en premies, controleer deze alvorens te starten met de isolatiewerken.
Om prijsvergelijk snel en eenvoudig te maken hebben we een gratis offerte pagina ontworpen waarmee je binnen enkele minuten meerdere offertes van professionele isolatiebedrijven kunt opvragen.
Isolatieplaten dak mogelijkheden
Bij dakisolatie zijn er drie verschillende methodes, afhankelijk van de situatie kan voor een specifieke methode worden gekozen:
1. Dak isoleren van binnenuit
Dit is de meest traditionele vorm van een dak isoleren. Wanneer het een woning betreft met een hellend dak worden de isolatieplaten van het dak aangebracht tussen de houten balken van de dakconstructie. Wanneer het een woning betreft met een plat dak die van binnen wordt geïsoleerd noemen we dat een koud dak. Vanwege de grote verschillen in temperatuur die deze methode met zich meebrengt wordt een koud dak niet vaak meer toegepast. Informeer bij de dakisolatie specialist naar de mogelijkheden van een dak isoleren van binnenuit.
Je ontdekt meer info over het isoleren van daken langs de binnenzijde in dit artikel.
2. Dak isoleren van buitenaf
Bij een dak isoleren van buitenaf zal de bestaande dakbedekking eerst verwijderd moeten worden waarna de isolatieplaten van het dak geplaatst worden. Daaropvolgend zal de bestaande dakbedekking weer terug worden geplaatst, vaak wordt er gekozen voor een geheel nieuwe dakbedekking. Informeer bij de dakisolatie specialist naar de mogelijkheden van een dak isoleren van buitenaf.
Meer weten over deze isolatiewijze? Je ontdekt er meer over in het artikel “Dak isoleren langs buiten“.
3. Zoldervloer isoleren
Wanneer de zolder niet gebruikt wordt als woonkamer of slaapkamer, en verwarming niet noodzakelijk is, kan men ook kiezen voor de zoldervloer isoleren. Door isolatieplaten op het dak aan te brengen op de zoldervloer hoef je minder oppervlak te isoleren wat het energieverbruik én energieverlies beduidend kan verminderen. Informeer bij de dakisolatie specialist naar de mogelijkheden van een zoldervloer isoleren.
Andere vormen van isoleren met isolatieplaten
Hoewel dakisolatieplaten plaatsen de meest voor de hand liggende toepassing is, zijn er meer mogelijkheden met isolatieplaten. Zo kunnen gevels ook profiteren van isolerende platen, en vloeren in de woning. Bij nieuwbouw worden isolatieplaten regelmatig gebruikt als spouwmuurisolatie.
Waarom kiezen voor isolatieplaten op het dak?
Dit zijn de voornaamste redenen om een dak te isoleren met dakisolatieplaten:
- Isolatieplaten op het dak kunnen eenvoudig geïnstalleerd worden, ze zijn leverbaar in diverse afmetingen. Zo kunnen de platen op kleine en grote oppervlakken snel aangebracht worden. Met name voor projecten waarin grote dakoppervlakken geïsoleerd worden kunnen dakisolatieplaten behoorlijk wat tijd besparen.
- De isolatiewaarde van isolerende platen is hoog in verhouding met de dikte van de plaat. Daarmee kunnen dakisolatieplaten ruimtebesparend werken in de ruimte waar ze geplaatst worden.
- Het is doorgaans niet nodig om kepers, dakgoten en andere onderdelen die aansluiten aan te passen vanwege de dikte en vorm van de platen. Dit bespaart niet alleen tijd maar ook kosten voor aanpassingen van de constructie.
- In vergelijking met de isolatiematerialen van anorganische herkomst zoals rotswol en glaswol hebben isolatieplaten een hogere R-waarde wat inhoudt dat de energie efficiënte van de woning vergroot kan worden met betrekkelijk dunne platen.
- Naast de energiebesparende prestaties mag ook de akoestische demping niet vergeten worden. Hierdoor zal er minder geluid van buitenaf in de woning hoorbaar zijn, zeker met een plat dak waarop gelopen worden zullen deze geluiddempende eigenschappen behoorlijk wat voordeel met zich meebrengen.
De kwaliteit van isolatieplaten op het dak is niet alleen beperkt tot de isolatiewaarde, het materiaal en de dikte, maar ook zeker door de wijze van installatie. Naast de verschillende methodes om dakisolatie aan te brengen moeten deze werkzaamheden ook op een nauwkeurige wijze uitgevoerd worden. Niet alleen zal een isolatiespecialist ervoor zorgen dat de energie efficiëntie optimaal is, de isolatiewerken zullen ook snel voltooid zijn. Vergeet niet dat bij sommige premies en voordelen verplicht wordt gesteld dat een professional de werkzaamheden verricht.
Vergelijk diensten en prijzen door onze offerte pagina te bezoeken en offertes aan te vragen van specialisten in de omgeving. Deze dienst is geheel gratis en verplicht je tot niets.