Isolatie plat dak: Prijs m2

Een plat dak isoleren is niet zomaar een uitgave, het is een investering. Want hoewel je voor de isolatie van een plat dak een behoorlijk bedrag moet neertellen is dat slechts eenmalig, terwijl je ieder jaar opnieuw profiteert van de besparing. Er zijn behoorlijk wat factoren die meespelen in het bepalen van de totaalprijs, het kan voor een huiseigenaar flink wat tijd en energie kosten om alle informatie uit te pluizen. Daarom hebben we op deze pagina de voornaamste informatie op een rijtje gezet, en gemiddelde prijzen genomen zodat je snel een beeld krijgt van de kosten. Wat is de isolatie plat dak prijs? Je vind het op deze pagina!

Geld besparen op de prijzen voor dakisolatie? Ga naar de offerte pagina en vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan van dakwerkers in de omgeving.

Dakisolatie plat dak: Prijs per m2

De methode die je kiest voor dakisolatie bepaalt voor een groot deel de aanvullende mogelijkheden en de kosten. Dit zijn de twee voornaamste methoden:

 • Bij een dak isoleren langs buiten volgens de warm dak methode liggen de kosten tussen 70 euro en 115 euro per vierkante meter inclusief afwerking.
 • Bij een dak isoleren van buitenaf volgens de omgekeerd dak methode liggen de kosten rond de 50 euro per vierkante meter inclusief afwerking.
 • Bij een dak isoleren van binnen volgens de koud dak methode liggen de de kosten tussen de 30 euro en 40 euro per vierkante meter exclusief afwerking.

Isolatie plat dak prijs en mogelijkheden van buitenaf

Warm plat dak methode

Voor de beste isolatiewaarde is de warm plat dak methode de meest voor de hand liggende keuze. Bij de warm dak methode wordt het isolerende materiaal bovenop de dakconstructie aangebracht en onder de dakbedekking. Er wordt een dampscherm onder de dakisolatie aangebracht waardoor condensering niet in het isolatiemateriaal kan trekken.

Bij de warm dak methode bevindt de dragende constructie zich onder de isolatielaag, met als gevolg dat de dakconstructie minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen van buitenaf. Daardoor zal er minder krimp en uitzetting plaatsvinden waarmee scheuren in het dak voorkomen worden. Daarnaast wordt warmte vanuit de woning langer opgeslagen gedurende de dag en weer vrijgegeven in de nacht waarmee de temperatuur in huis beter op peil blijft. Deze warmteregulering geldt ook voor warme periodes waarbij de hitte van buiten overdag wordt opgeslagen en in de nacht langzaam weer wordt vrijgegeven.

Bij platte daken is de warm dak methode de meest voorkomende manier van isoleren. Dit geldt met name voor nieuwbouw en renovatie waarbij er een compleet nieuwe dakbedekking aangebracht wordt.

Hoe wordt een warm dak opgebouwd?

Dit is de opbouw van een warm dak van onderen naar boven:

 • Plafond
 • Balken
 • Dakbeschot
 • Dampremmende laag
 • Isolatiemateriaal*
 • Dakbedekking

*Als isolatiemateriaal wordt vaak gekozen voor platen van XPS, PIR of EPS. Het is ook mogelijk om glaswol en rotswol in de vorm van harde platen aan te brengen.

Isolatie plat dak prijs met de warm dak methode

De kosten per vierkante meter op basis van de warm dak methode liggen tussen de 70 en 115 euro per vierkante meter.

warm plat dak isoleren

Omgekeerd plat dak methode

Wanneer de huidige dakbedekking nog in redelijk goede staat verkeert kan de omgekeerd dak methode de beste keuze zijn bij het dak isoleren. De dakisolatie wordt bij deze optie direct op de reeds aanwezige dakbedekking geplaatst. Deze laag zal daardoor de functie van waterkering aannemen. De kosten voor de omgekeerd dak methode liggen aanzienlijk lager in vergelijking met warme daken, daar staat tegenover dat de isolatiewaarde iets minder gunstig zal zijn.

Om bij een omgekeerd dak de isolatielaag in de juiste positie te houden is het nodig om deze laag af te dekken met een zogenaamde ballastlaag. Deze laag kan bestaan uit tegels, hout, stenen of grind. Naast het op zijn plaats houden van het omgekeerd dak zal het dak ook beschermd worden tegen sterke wisselingen in temperatuur.

Bij de omgekeerd dak methode moet er rekening mee gehouden worden dat de reeds aanwezige dakbedekking nog in redelijk tot goede staat verkeert. Deze laag moet waterdicht zijn, daarnaast moet de dakconstructie sterk genoeg zijn om het totale gewicht van het dak, de isolatie en de ballastlaag te dragen. Omdat een omgekeerd dak vaak wordt gebruikt als dakterras of om overheen te lopen moet dit gewicht ook meegeteld worden. Denk ook aan een hoge dakrand die voorkomt dat de nieuwe lagen niet boven de dakrand uitsteken.

Hoe wordt een omgekeerd dak opgebouwd?

Dit is de opbouw van een omgekeerd dak van onderen naar boven:

 • Plafond
 • Balken
 • Dakbeschot
 • Dakbedekking
 • Isolatiemateriaal*
 • Ballastlaag

*Als isolatiemateriaal wordt vaak gekozen voor platen van XPS, PIR of EPS.

Isolatie plat dak prijs met de omgekeerd dak methode

De kosten per vierkante meter op basis van de omgekeerd dak methode liggen op ongeveer 50 euro per vierkante meter.

omgekeerd plat dak isoleren

Koud plat dak methode

Bij de koud plat dak methode wordt de isolatie niet van buitenaf geplaatst maar van binnen in de woning of het gebouw. De isolatielaag wordt onder of tussen het dakbeschot geplaatst, afhankelijk van het gekozen materiaal. De dakconstructie maakt geen deel uit van de isolerende schil wat betekent dat de constructie sterker beïnvloed zal worden door wisselingen in temperatuur van buiten.

Vocht heeft minder gelegenheid uit de dakconstructie te verdampen. Dat betekent dat er een grotere kans bestaat op schade door vocht en rotting in het dak. Daarom wordt de koud dak methode ook niet standaard aangeraden bij dakisolatie. Wanneer er reeds afwerking van bijvoorbeeld een zolder aan de binnenzijde aanwezig is, zal deze eerst verwijderd moeten worden om het isolatiemateriaal aan te brengen. Dit kan overlast veroorzaken in het pand.

Hoe wordt een omgekeerd dak opgebouwd?

Dit is de opbouw van een omgekeerd dak van onderen naar boven:

 • Plafond
 • Balken
 • Isolatiemateriaal*
 • Dakbeschot
 • Dakbedekking

*Als isolatiemateriaal wordt vaak gekozen voor kunststof platen, glaswol of rotswol. Lees hier meer over de verschillende soorten dakisolatie.

Isolatie plat dak prijs met de koud dak methode

De kosten per vierkante meter op basis van de koud dak methode liggen op ongeveer 30 tot 40 euro per vierkante meter.

koud plat dak isoleren

Hoe wordt de isolatie plat dak prijs bepaald?

Bij de bovenstaande methoden om daken te isoleren staan gemiddelde prijzen, de totaalprijs is afhankelijk van diverse factoren zoals:

 • Het soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt. De goedkoopste keuze zijn de minerale wol soorten glaswol en rotswol, EPS en XPS platen zijn wat duurder in prijs en PIR of PUR isolatieplaten liggen in de hoogste categorie wat betreft de prijs per vierkante meter.
 • Een groter dak zal uiteraard ook hogere kosten met zich meebrengen. De prijs per vierkante meter kan wel wat lager zijn omdat er bij grote daken vaak wat sneller gewerkt kan worden, ook zijn de eventuele voorrijkosten gelijk bij een kleine of grote klus.
 • De kwaliteit en situatie van het bestaande dak heeft ook invloed op de totale kosten voor dakisolatie. Wanneer de dakconstructie niet meer optimaal is zullen er kosten bijkomen om deze constructie te herstellen. Wanneer het een compleet renovatieproject betreft is het verstandig om eerst meerdere offertes op maat aan te vragen.
 • Wanneer er nieuwe dakbedekking geplaatst moet worden komen daar ook extra kosten bij kijken. Bij een omgekeerd dak kunnen reparatiewerkzaamheden aan het bestaande dak wellicht al volstaan.

Isolatie plat dak prijs drukken met premies

Daken isoleren is investeren op de toekomst, het bedrag dat je nu zult spenderen aan dakisolatie verdien je vanzelf terug door energiebesparing. Er zijn naast besparing in de toekomst ook mogelijkheden om bij de plaatsing al kosten te besparen. Zo wordt er door de netbeheerder een premie uitgekeerd wanneer de isolatiewerken worden uitgevoerd door een erkend bedrijf en kan je belastingsvermindering krijgen. Daarnaast is er de Vlaamse verbeteringspremie en de totaalrenovatie bonus. Bij het inschakelen van een professioneel bedrijf geldt er een verlaagd BTW tarief op de materiaalkosten. Zo zijn er diverse premies en voordelen bij het isoleren van de woning in zijn geheel, en daken in het bijzonder. Informeer naar de mogelijkheden en naar de voorwaarden alvorens te starten met het isolatieproject. Lees er alles over in dit artikel.

Waarom niet zelf het dak isoleren?

Hoewel zelf de isolatiewerken uitvoeren de goedkoopste optie lijkt, is dat niet altijd het geval. Hier zijn enkele redenen waarom zelf isoleren duurder kan uitvallen dan je denkt:

 • Wanneer de isolatie niet op vakkundige wijze geplaatst wordt zal de energiebesparing lager uitvallen, en dat ieder jaar opnieuw.
 • Sommige premies en regelingen zijn alleen van toepassing wanneer de isolatiewerken worden uitgevoerd door een erkend bedrijf.
 • Het is niet altijd nodig om de oude dakconstructie of dakbedekking te vernieuwen, de specialist kan de meest gunstige methode bepalen.
 • Er kan veel tijd en ongemak in en rond de woning worden bespaard door de werkzaamheden uit te besteden.

Meer inzicht in de kosten voor isolatiewerken? Vraag dan meerdere offertes aan van dakwerkers bij jouw in de buurt via onze offerte pagina. Deze service is geheel gratis en zonder verplichtingen.