Geluidsisolatie dak

Bij isolatie van daken wordt vaak als eerste gedacht aan energiebesparing en warmte. Toch zijn er meer voordelen bij dakisolatie dan alleen een besparing op de stookkosten. Geluidsisolatie van een dak is een voordeel dat vaak niet genoemd wordt, maar toch een belangrijk factor speelt in het woongenot. Denk aan geluid van de straat, van een harde hagelbui of andere vormen van geluidsoverlast. Met akoestische dakisolatie zul je rustig kunnen slapen, en niet op zolder gestoord worden door regendruppels tijdens een onweersbui. Hoe geluidsisolatie van een dak werkt lees je op deze pagina.

Laat jouw dak isoleren met geluidswerende materialen, vraag direct offertes aan van specialisten dakwerken in de regio.

Wet van massa en geluidsisolatie dak

Bij geluidsisolatie moet je rekening houden met de wet van massa, die stelt dat een grotere massa van wanden een verhoogde isolatie van geluid ten gevolg heeft. Helaas geldt deze wet slechts voor massieve wanden. Bij een zware wand is er namelijk minder overdracht van de geluidstrillingen. Omdat hellende daken niet uit massieve wanden bestaan wordt akoestische isolatie toegepast om het geluid van buitenaf te dempen.

Geluidsisolatie dak bij hellende daken

geluidsisolatie dak

Bij akoestische isolatie van een hellend dak kun je de massa / veer / massa methode toepassen. Hierbij zal de eerste massa laag bestaan uit het onderdak en dakbedekking, de tweede laag is de dakisolatie die als “veer” fungeert en als laatste de tweede laag massa die bestaat uit de afwerking aan de binnenzijde. Door twee lagen afwerking toe te passen bij de laatste massa laag met een kruislings geplaatste dakisolatie worden naden en kieren voorkomen. Zo zal het resultaat zeer sterk worden.

Meer weten over geluidsisolatie bij hellende daken? Ga naar de offerte pagina voor meer informatie van regionale specialisten.

Geluidsisolatie dak bij platte daken

groendak isolatie

Bij een plat dak kun je al veel voordeel behalen door een dakconstructie te kiezen met een hoge massa zoals een laag beton. Ook een groendak met beplanting biedt een goede akoestische isolatie. Een bijkomend voordeel van een groendak is het reguleren van vocht, het neerslagwater biedt dan nog meer isolatie van geluid. Bij het plaatsen van een groendak kun je in aanmerking komen voor diverse kortingen en premies. Bij een massief dak moet altijd vooraf gecontroleerd worden of de dakconstructie in staat is het gewicht te dragen.

Meer weten over geluidsisolatie bij platte daken? Ga naar de offerte pagina voor gratis offertes van bedrijven in de regio.

Welke materialen kunnen gebruikt worden bij akoestische isolatie van het dak?

Dit zijn een aantal populaire materialen voor akoestische isolatie van daken:

 • Accoustix 2005
 • Acoustix parterre isolatieplaten
 • Celit onderdakplaten
 • Fermacell platen en korrels
 • Homatherm cellulose platen
 • Isofloc cellulose isolatie
 • Isovlas isolatie dekens
 • Pavapor contact geluidsisolatie
 • Pavatext houtvezel isolatie
 • Pavatherm NK
 • Pavatherm isolatieplaten
 • Pro clima luchtdichting papier
 • Profix
 • Vermiculite korrels

Is geluidsisolatie van een dak belangrijk?

Het belang van akoestische isolatie is deels afhankelijk van de constructie van de woning, het dak, de omgeving en de persoonlijke voorkeur. Hierbij mag de invloed van de dakbedekking niet worden onderschat. Wanneer je bijvoorbeeld van een zolder een slaapkamer hebt gemaakt, en metalen dakplaten op het dak hebt gelegd, zul je zonder enige vorm van akoestische isolatie niet prettig slapen tijdens een hagelbui of zelfs normale regen. Hoewel de wet geen regels stelt aan geluidsisolatie van een dak maar wel aan de isolatiewaarde wat betreft energiebesparing, is het aan ieder persoon om een afweging te maken. Bespreek de verschillende mogelijkheden met betrekking tot een dak isoleren met de isolatie specialist alvorens een keuze te maken.

Combinatie geluidsisolatie dak en warmte isolatie

Je kunt isolatie aanbrengen om energie te besparen en als akoestische isolatie. Het is ook mogelijk om twee vliegen in één klap te slaan door een isolatiemateriaal te nemen dat voor beide toepassingen een oplossing biedt zoals glaswol en rotswol. Met name rotswol heeft zeer goede eigenschappen op het gebied van akoestische isolatie en fungeert tevens ook als een uitstekende warmte isolatie. Bij demping van geluid speelt oppervlakte een belangrijke factor, door de open structuur van rotswol en in mindere mate ook houtwol kun je de geluidsoverlast tot een minimum beperken.

dakisolatie geluid

Zorg dat je er niet alleen warmpjes bijzit maar ook lekker rustig, kies voor akoestische isolatie van het dak. Meer weten over de kosten? Vraag dan direct een aantal offertes aan van dakisolatie professionals in de regio via onze gratis offerte pagina.