Dak isoleren langs buiten

Hellende daken worden normaal gesproken vanaf de binnenzijde van isolatie voorzien. Het is wel mogelijk om een hellend dak aan de buitenzijde te isoleren. De term voor een dak isoleren langs buiten wordt een “Sarkingdak” genoemd. Welke voordelen deze nieuwe manier van isoleren biedt ten opzichte van de normale werkwijze kun je op deze pagina lezen.

Op zoek naar maatwerk offertes door professionele dakwerkers in de regio? Via deze pagina kun je direct meerdere offertes aanvragen.

Waarom een Sarkingdak ?

Bij dakisolatie zijn er verschillende methoden met ieder hun specifieke kenmerken. Er zullen altijd voordelen en nadelen zijn die afhankelijk zijn van de specifieke situatie. Laten we beginnen met de voornaamste voordelen van een Sarkingdak op te sommen:

Voordelen van een dak isoleren langs buiten

recticel powerroof dakisolatie
 • Er hoeft niet aan de binnenzijde van de woning gewerkt te worden wat overlast bespaart.
 • Er wordt geen ruimte verloren aan de binnenzijde van de woning.
 • Wanneer dakrenovatie plaatsvindt kan een dak isoleren langs buiten direct uitgevoerd worden.
 • Het plaatsen van een Sarkingdak gaat sneller dan werkzaamheden van binnenuit.
 • Het dak heeft een goede bescherming tegen diverse weersinvloeden en vocht.
 • Bij dit type dakisolatie zal de isolatieschil één geheel zijn wat de kans op koudebruggen aanzienlijk vermindert.

Nadelen van een dak isoleren langs buiten

dakisolatie langs buiten
 • Normaal gesproken zal er een ervaren dakwerker te pas moeten komen voor het dak isoleren langs buiten.
 • Een Sarkingdak moet op de juiste wijze luchtdicht worden gemaakt.
 • In tegenstelling tot traditionele isolatiematerialen zoals glaswol en rotswol hebben de isolatiepanelen een lagere akoestische demping.

Isolatiewaarde per materiaal

Wanneer je in 2018 het dak wilt laten isoleren, en je wilt in aanmerking komen voor premie van de netbeheerder, wordt er een minimale isolatiewaarde van 4,5 m² K/W gehanteerd. Dit is bij het dak isoleren langs buiten mogelijk met polyurethaan isolatieplaten van pakweg 12 centimeter dikte. De Recticel Powerroof isolatieplaten hebben een lambda waarde van 0,022 W/mK. Daarnaast zijn isolatiematerialen zoals PIR en XPS ook mogelijke oplossingen. Zolang de isolatiewaarde voldoet aan de minimum gestelde waarde kun je aanspraak maken op de premie van de netbeheerder. Bedenk ook dat meer isolatie leidt tot minder energieverbruik. Daarmee bespaar je ieder jaar kosten.

dak isoleren langs buiten

Prijzen dak isoleren langs buiten per type dak

De kosten voor langs buiten liggen hoger dan isolatie van binnenuit. Ten eerste moet de huidige dakbedekking verwijderd worden, daarna zal er een speciale laag voor de afwerking aangebracht worden. Daar staat tegenover dat er binnen geen aantasting van de ruimte onder het dak zal plaatsvinden, het dak zal weer pakweg vijftig jaar meegaan. Om een specifieke prijs per vierkante meter te bepalen moet je rekening houden met een aantal aspecten. De goedkoopste prijzen liggen rond de 40 euro per vierkante meter en lopen op tot zo’n 150 euro per vierkante meter. Platte daken isoleren kost meer dan hellende daken isoleren. Platte daken worden in de regel altijd van buitenaf geïsoleerd.

Hier zijn een aantal standaard prijzen voor een dak isoleren per vierkante meter:

 • Hellend dak isoleren van binnenuit: €20,- tot €50,- exclusief afwerking.
 • Hellend dak isoleren van buitenaf: €40,- tot €60,- exclusief afwerking
 • Plat dak isoleren van binnenuit: €30,- tot €40,- exclusief afwerking
 • Plat dak isoleren van buitenaf: €70,- tot €115,- inclusief afwerking
 • Zoldervloer isoleren met PUR: €25,- tot €35,-

Voor maatwerk offertes door specialisten in de regio kun je terecht op onze offerte pagina. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes per mail.

Vergunning nodig ?

Wanneer je kiest voor dakisolatie langs de buitenzijde van het pand zal het volume van de woning toenemen. Dit betekent dat er in de meeste gevallen een vergunning vereist is voor deze werkzaamheden. Vraag ruim op tijd bij de gemeente na wat de voorwaarden zijn voor dakisolatie via de buitenkant van de woning.

Hoe werkt het?

Bij een Sarkingdak worden de isolatieplaten op de buitenzijde van de dragende constructie van het dak aangebracht. Normaal gesproken zal een professionele dakwerker deze werkzaamheden uitvoeren. Dit is de werkwijze opgedeeld in de diverse stappen:

 1. Eerst wordt de huidige dakbedekking verwijderd, alleen de gordingen en kepers zijn nog zichtbaar.
 2. Het is mogelijk maar niet noodzakelijk om een draagvloer te installeren, anders worden de isolatieplaten van polyurethaan direct op de dakspanten bevestigd.
 3. Er wordt een onderdak aangebracht op de isolatieplaten. Deze folie zorgt ervoor dat het dak waterdicht en winddicht wordt gemaakt. Er kan geen vocht van buiten naar binnen komen, vocht vanuit de woning kan wel via deze laag ontsnappen.
 4. De tengellatten zullen met schroeven aan de dakspanten worden bevestigd door de isolerende laag. De schroeven moeten ver genoeg in de spanten bevestigd worden, dit is een klus die nauwgezet uitgevoerd moet worden. Met name wanneer de afstand tussen de individuele keperbalken niet gelijk is moet er goed rekening worden gehouden met de positionering van de schroeven.
 5. Als laatste worden de panlatten aangebracht op het tengelwerk waarna het dak afgewerkt wordt.

Vergelijk de prijzen van dakwerkers in de regio door een aantal offertes aan te vragen via ons handige offerte formulier. Deze dienst is geheel gratis en verplicht u tot niets!

dak buitenaf isoleren

Oude dakpannen opnieuw gebruiken?

Wanneer de bestaande dakpannen nog in goede staat verkeren kunnen deze opnieuw gebruikt worden. Hoewel dit een optie is, zijn er redenen om toch de dakbedekking te vernieuwen. Zo kunnen de dakpannen schade hebben opgelopen door vorst, deze scheurtjes zijn niet altijd met het blote oog zichtbaar. Bij de eerste winter kunnen de pannen breken. Omdat pannen niet precies gelijk zijn bestaat de kans dat een perfecte afwerking met bestaande pannen niet mogelijk is. Zo zal het dak er niet meer zo mooi uitzien als voorheen. Informeer bij de dakwerker naar de mogelijkheden.

Hoe kan een Sarkingdak luchtdicht geïsoleerd worden?

Bij een Sarkingdak kunnen er luchtlekken ontstaan waar de dakvoet en de zijmuren worden aangesloten. Wanneer er niet goed rekening wordt gehouden met dit soort details zal het resultaat niet optimaal zijn, met als gevolg een lagere isolatiewaarde. Schakel daarom een deskundige specialist in om de werkzaamheden uit te voeren. Niet alleen ben je dan verzekerd van een goed dak waar je op kunt vertrouwen, je zult ook jaar in jaar uit energie besparen omdat het dak optimaal geïsoleerd is. Vergeet niet dat de premies voor dakisolatie hoger uitvallen wanneer deze worden uitgevoerd door een professionele dakwerker, daarnaast kom je ook in aanmerking voor een lager BTW tarief op de materiaalkosten.

Vraag direct offertes aan van verschillende dakwerkers in de omgeving en vergelijk de prijzen van diverse aanbieders via onze gratis offerte pagina. Invullen is heel eenvoudig en verplicht je tot niets.