Houtwol dakisolatie

Wanneer je op zoek bent naar een milieuvriendelijk alternatief voor isolatiematerialen zoals kunststof en minerale wol soorten kan houtwol de uitkomst bieden waar je naar op zoek bent. Dit is een product dat afkomstig is uit duurzame bosbouw, als restproduct is het later ook weer geschikt voor hergebruik. Houtwol dakisolatie kenmerkt zich als isolatiemateriaal door een uitstekende opslag van warmte, het is een dampopen materiaal dat ook nog eens een akoestische demping heeft. Reden temeer dus om de eigenschappen en prijzen voor houtwol dakisolatie eens nader onder de loep te nemen.

Op zoek naar een specialist in dakisolatie bij BKG? Bezoek onze handige offerte pagina en vergelijk meerdere offertes zonder enige verplichting.

Wat is houtwol?

De houtvezels die als grondstof dienen voor houtwol dakisolatie komen van sparren die in Noord-Europa groeien onder gecontroleerde omstandigheden. Door deze vezels samen te persen worden isolatieplaten gemaakt. Om specifieke eigenschappen aan de platen toe te voegen kunnen er ondersteunde producten gebruikt worden, dit kan per merk en type verschillen. Er zijn houtvezelplaten leverbaar die gemaakt zijn op basis van volledig natuurlijke materialen en toevoegingen, er zijn ook platen waar minerale zouten aan toegevoegd worden die de brand- en vochtbestendigheid vergroten.

wat is houtwol

Hoe wordt houtwol dakisolatie toegepast?

houtwol dakisolatie

De houtvezelplaten zijn uitstekend geschikt om een dak mee te isoleren. Naast plaatsen tussen de kepers is het ook mogelijk om houtwol dakisolatie aan te brengen als onderdak of isolatie van de zoldervloer. De isolerende eigenschappen zijn niet alleen van toepassing in de winter om energiekosten te besparen, in de zomer biedt houtwol juist verkoeling omdat de warmte in het dak wordt opgeslagen die later weer langzaam wordt vrijgegeven.

Wil je graag offertes ontvangen van dakisolatie specialisten zonder teveel tijd te besteden of vast te zitten aan een overeenkomst of direct kosten te maken? Met onze gratis offerte service zul je gratis en vrijblijvend meerdere offertes ontvangen per mail.

Kenmerken van houtwol dakisolatie

eigenschappen houtwol
  • Houtvezelplaten zijn eenvoudig te snijden of te zagen voor maatwerk oplossingen in de woning.
  • Omdat er geen schadelijke vezels vrijkomen bij bewerking is er geen risico op irritatie van de huid, ogen en luchtwegen.
  • Naast thermische isolatie beschikt houtwol dakisolatie ook over uitstekende akoestische eigenschappen.
  • Omdat houtwol vocht kan opnemen en later weer kan afgeven is het een zeer veelzijdig isolatiemateriaal voor een dampopen constructie.
  • Met een isolatiewaarde tussen 0.038 en 0.045 W/mK afhankelijk van het merk en type leveren de platen een goede isolatie met slechts een beperkte dikte.

Houtvezelplaten en dampopen eigenschappen

Niet alle soorten isolatiemateriaal zijn in staat om vocht op te nemen, en al zeker niet om deze later weer af te geven. Bij houtwol dakisolatie kan vocht voor een tijdelijke periode opgeslagen worden in de vezels, later zal dit vocht geleidelijk weer worden afgegeven. Dat maakt het mogelijk om een zogenaamde dampopen dakconstructie te maken.

Milieubewust isoleren

ecologisch verantwoord isoleren

Wanneer duurzaamheid en ecologisch verantwoord isoleren hoog op de lijst van prioriteiten staat is het goed om de herkomst van het isolatiemateriaal te controleren evenals de productiemethode en de verwerking van het restmateriaal. Hout is een hernieuwbare grondstof, er zal dus geen tekort zijn aan het basismateriaal. De houtsnippers die gebruikt worden tijdens de productie van de houtvezelplaten komen van bomen die in gecertificeerde bossen worden geteeld. Deze bossen bevinden zich in Noord-Europa en met name in Finland. Afhankelijk van de bewerking die wordt toegepast op de houtwol dakisolatie worden er nog stoffen aan toegevoegd, dit zijn doorgaans natuurlijke stoffen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Wanneer er tijdens de installatie stof vrijkomt door zagen of breken is dit niet schadelijk voor de personen die de werkzaamheden uitvoeren. Bij anorganische isolatiematerialen zoals glaswol kunnen er wel irritaties ontstaan in de luchtwegen, ogen en huid. Na gebruik kan houtwol dakisolatie volledig worden hergebruikt voor nieuwe toepassingen.

Wat kost houtwol dakisolatie?

De kosten voor houtvezelplaten verschillen op basis van merk, type en dikte. Gemiddeld zullen de kosten tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter liggen. De kosten voor installatie kunnen flink verschillen per aanbieder. Het zal dus lonen om offertes van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Er zijn diverse premies en kortingen van toepassing op isolatiewerken, door de isolatie uit te besteden aan een professionele aannemer kunnen deze premies in een aantal gevallen zelfs hoger uitvallen. Laat je vooraf dus goed informeren alvorens aan de slag te gaan.

Vraag vandaag nog offertes aan voor houtwol dakisolatie bij professionele bedrijven in de buurt. Deze service is geheel gratis en verplicht je tot niets. Ga direct naar het offerte formulier.