Milieuvriendelijke dakisolatie

Er is steeds meer aandacht voor milieuvriendelijke dakisolatie. Dankzij hernieuwbare materialen zoals papiersnippers, hennep, houtwol en schapenwol zijn er veel mogelijkheden om vloeren, wanden en daken te isoleren op een duurzame wijze. Naast het gebruik van herbruikbare materialen bij milieuvriendelijke dakisolatie wordt er ook rekening gehouden met een productie op basis van een minimale belasting op het milieu, bijvoorbeeld door zo min mogelijk energie te verspillen. De meest populaire soorten milieuvriendelijke dakisolatie vind je op deze pagina inclusief de voordelen, nadelen en richtprijzen.

Interesse in offertes door isolatie bedrijven die werken met milieuvriendelijke materialen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij dakwerken BKG via onze handige offerte pagina.

Milieuvriendelijke dakisolatie met houtwol

houtwol milieuvriendelijke dakisolatie

Dankzij de uitstekende thermische eigenschappen kan houtwol isolatie voor een lange tijd warmte vasthouden. Naast minder energieverbruik in de winter betekent dat ook een koelere woning in de warme zomermaanden. Isoleren met houtwol wordt uitgevoerd met houtwol dekens, het is een relatief eenvoudig proces. In tegenstelling tot sommige andere materialen is dit isolatiemateriaal niet irriterend voor de huid, ogen en luchtwegen.
Info en prijzen van houtwol vind je hier.

Voordelen van isoleren met houtwol

 • Houdt warmte goed vast
 • Zeer goed bestand tegen vocht

De kosten voor houtwol isolatie liggen rond de 20 tot 25 euro per vierkante meter.

Milieuvriendelijke dakisolatie met papiervlokken

ecologische cellulose isolatie

Isolerende papiervlokken ofwel cellulose is een ecologisch verantwoorde vorm van dakisolatie vanwege de toepassing van hergebruikt krantenpapier. De isolatiewaarde van papiervlokken isolatie ligt op hetzelfde niveau als rotswol en glaswol. Isoleren met papiervlokken is overigens niet aan te bevelen in vochtige ruimtes. Lees meer…

Voordelen van isoleren met papiervlokken

 • Kosten liggen lager dan andere ecologische isolatiematerialen
 • Papiervlokken hebben goed ademende eigenschappen
 • De warmte isolatie van papiervlokken is uitstekend

De kosten voor papiervlokken isolatie liggen rond de 15 tot 20 euro per vierkante meter.

Milieuvriendelijke dakisolatie met kurk

kurk dakisolatie

Naast de thermische isolatiewaarde van kurk heeft dit materiaal ook zeer goede vochtwerende eigenschappen. Kurk is een natuurproduct dat leverbaar is in platen en in korrelvorm. Isoleren met kurk korrels is mogelijk bij spouwmuren terwijl kurk isolatie met platen geschikt is voor hellende en platte daken. Als we alle ecologisch verantwoorde isolatiematerialen op een rijtje zetten ligt de prijs van kurk wel aanzienlijk hoger dan het gemiddelde.

Voordelen van isoleren met kurk

 • Goede thermische isolatie
 • Ook een goede akoestische isolatie
 • Verkrijgbaar in platform en als korrels

De kosten voor kurk isolatie ligt rond de 30 tot 40 euro per vierkante meter.

Milieuvriendelijke dakisolatie met hennep

hennep isolatie

De vezels van hennep planten zijn zeer sterk en daarmee ook geschikt voor het gebruik in ecologisch verantwoorde isolatiematerialen. Hennep dakisolatie wordt uitgevoerd door isolatiedekens te plaatsen. Dit is een relatief eenvoudig proces, isoleren met hennep is mogelijk voor diverse toepassingen waaronder vloeren, gevels en daken. Het is niet aan te bevelen om hennep isolatie te gebruiken op vochtige locaties.

Voordelen van isoleren met hennep

 • Hennep is een dampopen isolatiemateriaal
 • Deze grondstof is volledig te recycleren

De kosten voor hennep isolatie liggen rond de 15 tot 20 euro per vierkante meter.

Milieuvriendelijke dakisolatie met schapenwol

milieuvriendelijke schapenwol dakisolatie

Wat de prijs betreft is schapenwol isolatie relatief prijzig in vergelijking met andere soorten isolatiemateriaal. Wel biedt isoleren met schapenwol enkele aantrekkelijke voordelen. Zo worden er geen gevaarlijke stoffen gebruikt, schapenwol heeft naast uitstekende vochtregulerende eigenschappen ook een luchtzuiverende werking door de absorptie van vluchtige stoffen in de lucht.

Voordelen van isoleren met schapenwol

 • Houdt warmte goed vast
 • Uitstekende vochtregulatie
 • Zuivert de lucht

De kosten voor schapenwol isolatie liggen rond de 20 tot 25 euro per vierkante meter.

Waarom ecologisch verantwoord isoleren?

Naast persoonlijke overwegingen kan milieuvriendelijke dakisolatie bijdragen aan een lagere uitstoot van CO2. Het betreft in de regel hernieuwbare grondstoffen die met een minimum aan verspilling verwerkt worden, en later weer te hergebruiken zijn. Er komen geen schadelijke stoffen vrij bij de productie van milieuvriendelijke dakisolatie. Een bijkomend voordeel in het gebruik is de regulering van warmte en vocht. De warmteregulering biedt voordeel in zowel koude winters als warme zomers, dankzij de uitstekende vochtregulerende eigenschappen kan er een dampopen constructie gemaakt worden.

Voordelen van milieuvriendelijke dakisolatie

Onderstaande voordelen zijn van toepassing op alle soorten ecologisch verantwoorde isolatiematerialen:

 • Gebruik van hernieuwbare grondstoffen.
 • Geen schadelijke vrijkomende stoffen tijdens het productieproces of installatie.
 • De opslag van warmte is zeer hoog bij milieuvriendelijke dakisolatie.
 • Uitstekende vochtregulatie wat het mogelijk maakt om ademende dakconstructie te maken.
milieuvriendelijke isolatie

Welke regionale isolatie bedrijven werken met milieuvriendelijke dakisolatie? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en kies de aanbieder die past bij jouw voorwaarden.