Dakbedekking van 100 m²: wat zijn de kosten?

dakbedekking 100-m² kosten

Hoogwaardige dakbedekkingen van kleidakpannen gaan ongeveer 30 - 40 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen. De kostencontrole-expert vertelt u in een gedetailleerd interview met welke kosten u rekening moet houden voor het afdekken en opnieuw afdekken van het dak.

Vraag: Wat kost het om 100 m² dakoppervlak te bedekken?

Kostencontrole expert: Natuurlijk is het onmogelijk om dit in het algemeen te zeggen - het hangt altijd af van wat het dak bedekt is en welke geometrische vormen het heeft.

Eerst en vooral moet je onderscheid maken

  • of het dak alleen betegeld moet worden
  • of een bestaande dakbedekking moet worden vernieuwd
  • of het dak tegelijk met de vernieuwing van het dak moet worden geïsoleerd
  • Afhankelijk van de taak kunnen de kosten al heel verschillend zijn.

Voor de zuivere bedekking van een dak moet u eerst het voorbereidende werk berekenen: afhankelijk van het type dakbedekking is een bepaalde doorlating of zelfs een zogenaamd onderdak nodig. De kosten hiervoor liggen tussen 700 EUR en 1.000 EUR voor een dak van 100 m², sub-dakconstructies zijn dan aanzienlijk duurder en zullen extra kosten met zich meebrengen.

De kosten voor de dakbedekking zelf bedragen over het algemeen ongeveer 2.000 EUR tot 3.000 EUR voor een dak van 100 m², en iets hoger voor een moeilijk te verwerken dakbedekking. Er zijn ook extra kosten voor het afdekken van de bermen en de nok, voor het maken van dakdoorgangen en de nodige loodgieterswerkzaamheden.

Bij al deze kosten moet u de prijs voor de dakpannen optellen. Goedkope betonnen dakpannen voor een dak van 100 m² kunnen worden verkregen van ongeveer 600 EUR tot 700 EUR, de hoogwaardige varianten van de dakbedekking kunnen ook een materiaalprijs tot 5.000 EUR hebben.

100m2 dakbedekking

2000 € is in ieder geval te verwachten voor de pure mankracht

In totaal bedragen de kosten dus tussen de 5.000 EUR en 8.000 EUR voor een dak van 100 m² en voor zeer hoogwaardige dakbedekking (bijv. leisteen), indien nodig, tot ruim 10.000 euro.

Als een bestaande dakbedekking moet worden vernieuwd, moet u ook de kosten berekenen voor de sloop van het oude dak (bedekking en afvoer van de oude dakpannen). Voor een dak van 100 m² kost dit meestal 1.000 tot 1.500 EUR, in individuele gevallen kan dit iets meer zijn.

Als u de verwijdering van de oude dakpannen en de restanten van de oude latten zelf overneemt, kunt u tussen 100 EUR en 300 EUR besparen.

Als er tegelijkertijd een dakisolatie wordt toegevoegd, moet u rekening houden met aanzienlijk hogere kosten. Het bedekken en isoleren van een dak van 100 m² tegelijk kost meestal tussen de 15.000 en 25.000 EUR. Dit is te wijten aan de hoge inspanning die nodig is om de isolatie op het dak aan te brengen en de aanzienlijke materiaalkosten voor het isolatiemateriaal.

Houd er rekening mee dat in de meeste gevallen extra werk nodig kan zijn, wat ook onvermijdelijk is. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om steigerkosten, het aanbrengen of vernieuwen van dakafvoer (goten, standleidingen), eventuele loodgieterswerkzaamheden in het dakgebied, het maken van dakdoorvoeren, het aanbrengen of vernieuwen van dakramen. Dit kan natuurlijk de kosten opdrijven.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Een dak van 100 m² wordt nieuw bedekt met betonnen dakpannen. Dit is een zadeldak met een eenvoudige geometrie.

WerkPrijs
Sloop het oude dak, verwijder de panlatten en gooi ze weg.1.393 EUR
Vervang de basis, steun en tegenlatten1.744 EUR
volledig nieuwe dakbedekking, incl. nokken en bermen, betonnen dakpannen3.600 EUR
Totale kosten6.737 EUR
Kosten per m²67,37 EUR

Let op: dit kostenvoorbeeld geldt alleen voor een zeer specifiek individueel geval. Ook de kosten voor andere dakbedekkingen kunnen aanzienlijk variëren.

In ons kostenvoorbeeld is geen rekening gehouden met steigerkosten en geen kosten voor eventuele aanvullende werkzaamheden (vernieuwing van de dakafvoer, dakdoorvoer, loodgieterswerkzaamheden). Het is mogelijk dat deze kosten extra moeten worden berekend.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor het afdekken van een dak afhankelijk?

kosten per helling dak

Type en helling van het dak kunnen de kosten beïnvloeden

Kostencontrole expert: Er zijn een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

  • het soort werkzaamheden dat wordt uitgevoerd (vervanging van de dakbedekking, nieuwe dakbedekking en isolatie, enz.)
  • het werk dat individueel nodig is
  • de individuele omstandigheden van het dak (dakhelling, dakgeometrie, hoe hoog het dak is, enz.)
  • welk materiaal wordt gebruikt voor de dakbedekking
  • welke apparaten worden gebruikt
  • welke extra werkzaamheden nog nodig zijn

Een bedrijf kan pas na een bezoek ter plaatse en een individuele berekening de exacte kosten bepalen. Kostenramingen zijn daarom altijd nuttig. Op basis van een enkele kostenraming met zwartgeblakerde prijzen kan men dan ook vergelijkende aanbiedingen van andere bedrijven krijgen.

Vraag: Wat kosten de verschillende dakbedekkingsmaterialen?

Kostencontrole expert: Afhankelijk van wat er voor de dakbedekking wordt gebruikt, kan de materiaalprijs aanzienlijk variëren.

De volgende tabel geeft enkele ruwe richtlijnen voor een dak van 100 m²:

Type materiaalKosten per 100 m²
Betonnen dakpannenca. 600 EUR tot 2.000 EUR afhankelijk van de versie
Kleidakpannenca. 700 EUR tot 3.000 EUR afhankelijk van de versie
hoogwaardige kleidakpannen, premiumklassevan ongeveer EUR 2.500 tot EUR 5.000
Vezelcementplateneenvoudige platen vanaf circa EUR 2.500, hoogwaardige platen vanaf circa EUR 5.000
Metalen dakpanelenvanaf ongeveer 3.000 euro
Kunststof dakpannenvan ongeveer EUR 2.500 tot EUR 3.000
Leisteenvan ongeveer 6.500 EUR (inclusief installatie!) tot ongeveer 20.000 EUR (inclusief installatie)