Dakbedekkingsmembranen: Het grote geheel

Er zijn evenveel mogelijkheden voor het afdichten van een plat dak als voor het afdekken van een schuin dak. Dit artikel vertelt u welke soorten dakafdichtingsmembranen beschikbaar zijn en welke het best gebruikt kunnen worden waar.

Dakbedekkingsmembranen

Bitumen of kunststof

De meest voorkomende dakafdichtingssystemen op basis van membranen maken gebruik van speciale bitumenafdichtingsmembranen of synthetische membranen.

Met de afdichtingsmembraan van (polymeer)bitumen, de zogenaamde bitumen dakbaan, kan men twee varianten onderscheiden:

Enerzijds membranen van polymeerbitumen gemodificeerd met elastomeren, anderzijds bitumen dakbanen waarin het bitumen wordt gemodificeerd met thermoplasten.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor membranen van synthetische materialen:

  • Polyolefine kunststoffen (FPO/TPO)
  • PVC, ook bekend als PVC-P
  • ECB-membranen (ethyleencopolymeerbitumenmembranen), maar die zijn ingedeeld als kunststofmembranen
  • PIB (Polyisobutyleen)
  • EVA- of VAE-platen (ethyleenvinylacetaatcopolymeer)
  • PE-platen, die normaal gesproken van gechloreerd PE-materiaal (PEC) zijn gemaakt

Synthetische rubbers

Rubberen materialen zijn net zo belangrijk. Synthetisch rubber wordt gebruikt voor dakbedekkingsmembranen in de volgende vormen:

  • EPDM (ethyleen propyleen diene monomeren)
  • Polyethyleen op basis van chloorsulfaat (CSM)
  • Nitril- en butylrubberfolie (NBR, IIR), minder vaak gebruikt.

EPDM-folie

Met name EPDM-folies worden vandaag de dag veelvuldig gebruikt als alternatief voor het afdichten van platte daken met bitumen afdichtingsmembranen.

De voordelen zijn vooral:

  • een extreem hoge UV-bestendigheid (precies het zwakke punt van de bitumenafdichting)
  • extreem laag gewicht
  • hoge windzuigkracht
  • zeer hoge temperatuurbestendigheid (-45° tot +130°C)
  • geen schade door zure regen, oliebestendig
  • gemakkelijk zelf te installeren (tijdens het leggen bitumineuze platen vereisen niet alleen speciale apparatuur, maar ook specialistische kennis).

Sommige fabrikanten verklaren dat de EPDM-folie een levensduur tot 50 jaar heeft. Binnen deze periode is de folie volledig onderhoudsvrij en is het dak ook beloopbaar. Met een vierkante meter prijs vanaf ongeveer 10 EUR per m² (plus de kosten van de lijm) is de kosten-batenberekening ook veel beter dan voor dakbedekking met gelaste bitumenmembranen.

De folie is verkrijgbaar in breedtes tot 12 meter. Dit betekent dat ook grotere platte daken zonder problemen met de folie kunnen worden bedekt. Het is belangrijk om tijdens de uitvoering aandacht te besteden aan de toevoeging LSFR - dit betekent beveiligd tegen rondvliegende vonken. In Duitsland is dit verplicht.

Dakafdichtingsmembranen met geïntegreerd fotovoltaïsch systeem

Zonnepanelen kunnen een manier zijn om met behulp van een gunstig gelegen plat dak elektriciteit op te wekken (bijvoorbeeld het dakoppervlak op de carport). Dit zijn meestal kunststof dakbedekkingsmembranen met flexibele, ingebedde zonnepanelen. De zonnepanelen zijn in serie geschakeld, de kabels zijn volledig ingekapseld. In een hoogwaardig ontwerp worden de zonnemodules meestal in drie lagen opgebouwd om verschillende golflengten van het zonlicht te kunnen gebruiken voor een uitgebreide stroomopwekking.

Vermogensopbrengst op platte daken

Het voordeel van het platdaksysteem is dat niet-hellende daken slechts in zeer geringe mate afhankelijk zijn van de oriëntatie van het dakoppervlak om een hoge elektriciteitsopbrengst te bereiken. Een plat dak levert - ongeacht de oriëntatie van het dak - maximaal 12% minder elektriciteit dan een optimaal uitgelijnd en schuin dak. Een onderlaag van minerale panelen wordt over het algemeen aanbevolen.