Dakisolatie Resol

Fenolformaldehydeschuim, beter bekend als Resol, is een isolatiemateriaal dat meestal gemaakt wordt van aardolie, daarnaast wordt ook aardgas gebruikt. Daarmee is het overeenkomstig met producten als PUR, PIR, XPS en EPS. Er worden diverse stoffen waaronder formaldehyde, ureum en fenol gebruikt om een hard schuim te vormen. Dit materiaal is zeer geschikt voor de isolatie van daken, vloeren en muren. De populariteit van Resol is met name te danken aan het zeer hoge isolatievermogen. Op deze pagina komen de voordelen en nadelen van Resol dakisolatie ter sprake.

resol dakisolatie

Voordelen van Resol voor isolatie

  • Het uitermate hoge isolatievermogen is het voornaamste voordeel van fenolformaldehydeschuim. Dit uit zich in de laagste Lambda waarden ten opzichte van andere isolatieproducten. Bij Resol varieert de waarde van 0,020 W/mK tot 0,021 W/mK. Een lagere Lambda waarde betekent een hoger isolerend vermogen. Dat vertaalt zich naar een dunnere isolerende laag voor hetzelfde resultaat, wat ruimtebesparend werkt.
  • Ook de hoge drukvastheid is een voordeel bij de meeste Resol isolatie producten. Dat houdt in dat de platen een behoorlijke belastbaarheid hebben, bijvoorbeeld om op te lopen. Dit is gunstig voor het gebruik op platte daken of bij zoldervloeren.
  • De brandbestendigheid van Resol is nog beter dan bij PIR en PUR het geval is.
  • De hoeveelheid grondstoffen die gebruikt worden bij de productie van fenolformaldehydeschuim ligt relatief laag. Dat houdt in dat het een behoorlijk duurzaam product is, ondanks het gebruik van fossiele grondstoffen zoals aardgas en aardolie.

Nadelen van Resol voor isolatie

  • Fenolformaldehydeschuim is minder goed bestand tegen vocht. Wanneer Resol schuim blootgesteld wordt aan vocht zoals neerslag, zal de isolerende werking flink afnemen.
  • Er zijn weinig grondstoffen nodig bij de productie van dit schuim, er is wel veel energie voor nodig. Dat is dus minder duurzaam.
  • Door het mengen van aardgas en aardolie met diverse chemische hulpstoffen waaronder fenol kunnen er potentieel gevaarlijke situaties ontstaan.
  • Op dit moment is het niet mogelijk om Resol te hergebruiken, daarnaast is fenolformaldehydeschuim vrijwel niet biologisch af te breken.
  • Resol isolatieplaten zijn harde platen met weinig flexibiliteit. Dat maakt ze voor minder toepassingen inzetbaar. Zo kun je isolatieplaten van Resol niet zomaar tussen de kepers van een dakgebinte installeren. Daarom worden deze platen meestal onder de kepers of spanten geïnstalleerd.

Hoe kun je Resol dakisolatieplaten plaatsen?

Resol dakisolatieplaten zijn inzetbaar als isolatiemateriaal voor platte daken en ook voor hellende daken.

Hellende daken isoleren van binnenuit

Bij het isoleren van hellende daken met Resol van binnenuit, kun je het beste de platen onder de kepers installeren. Resol platen zijn namelijk niet voldoende buigzaam om tussen de kepers in te klemmen. Daarnaast ontstaat er de kans op koudebruggen, het hout van de kepers zal eenvoudig warmte doorlaten. Door isolatieplaten van Resol direct op de kepers te installeren, kun je een isolatieschild creëren zonder onderbrekingen, zo houd je warmte binnen.

Resol is zeer gevoelig voor vocht, daarmee is het zeer belangrijk om ook een onderdak te plaatsen. Dan heeft de isolerende laag geen last van de neerslag die van buiten kan komen. Dat betekent ook dat er aan de onderzijde van de isolerende laag een dampremmende laag aangebracht moet worden. Wanneer je een hellend dak langs de binnenzijde gaat isoleren, biedt Kingspan met hun Kooltherm producten een uitstekende selectie. Zo is de Kooltherm K12 zeer geschikt voor isolatie van een hellend dak, en daarnaast ook voor de isolatie van binnenmuren.

Hellende daken isoleren van buitenaf

Wanneer men gebruik maakt van de bekende Sarking methode, zijn Resol isolatieplaten zeer geschikt om hellenden daken van buitenaf te isoleren. De isolerende laag wordt aan de buitenkant van het dakgebinte geplaatst, onder de dakbedekking. Voordat de platen op het dak geïnstalleerd worden, is het nodig om eerst een dampscherm te plaatsen. Dit beschermt de Resol platen tegen damp en vocht dat van binnenuit de woning opstijgt. Daarna worden de dakisolatieplaten in haflsteenverband met gesloten naden op het dampscherm gelegd.

Wanneer de dakisolatieplaten op zijn plaats liggen, zal er een dampopen en tevens waterkerende folie aangebracht moeten worden. Deze laag zorgt ervoor dat de isolerende laag beschermd wordt tegen vocht van neerslag, tegelijkertijd kan damp in de isolerende laag afgevoerd worden. De tengels worden over de folie aangebracht, de bevestigingsmaterialen worden door de platen geschroefd in de dakconstructie. De Kooltherm K7 dakplaat voor hellende daken is hier geschikt voor.

Merken Resol isolatiematerialen

Het meest populaire merk in Resol dakisolatieplaten in België is Kingspan. Zij produceren de Kooltherm producten, een lijn met kwalitatief uitstekende Resol platen waarmee niet alleen hellende daken maar ook platte daken geïsoleerd kunnen worden.

Kingspan

In de productlijn van Kingspan vinden we diverse dakisolatieplaten, voor hellende daken en ook voor platte daken. Dit zijn platen die een uitstekende Lambda waarde bezitten, en in diverse maten verkrijgbaar zijn. Er zijn ook diverse diktes leverbaar, dit is afhankelijk van de Rd waarde die je nastreeft bij de dakisolatie.

Resol dakisolatie prijzen

Het superieure isolerende vermogen van Resol is terug te zien in de aanschafprijs. De prijs ligt beduidend hoger in vergelijking met de meeste andere isolatieproducten die op de markt verkrijgbaar zijn. De prijs voor een vierkante meter is ongeveer gelijk aan de prijs voor hoogwaardige PUR en PIR platen. Reken gemiddeld een prijs tussen € 9,50 tot aan € 55,- voor een vierkante meter. Bij Resol isolatieplaten die 30 mm dik zijn is zal de prijs iets lager uitvallen dan € 12,- per vierkante meter. Voor ongeveer de helft van deze prijs koop je XPS isolatieplaten met een vergelijkbare dikte. Daar staat tegenover dat de Resol isolatieplaat een Rd waarde van 1,4 m²K/W levert, terwijl de XPS plaat blijft steken op 0,9 m²K/W.

Direct de prijs berekenen voor Resol isolatie inclusief de premie

Maak gebruik van onderstaande calculator om de prijzen voor Resol dakisolatie te bepalen, en zie ook direct wat de premie voor deze isolatiewerken is. Neem vandaag nog contact op met de dakwerkers van BKG.